Spelkort – för såväl spel som magi

En kort korthistorik


Kortlekar och kortspel – en kort historik

De första spelkorten tros härstamma från Kina, från Tang-dynastin på 800-talet. Kortlekarna var under denna period mycket annorlunda från dagens moderna spelkort. Flera hundra år senare, kring 1400-talet till 1600-talet, började korten utsmyckas med målningar av kända personligheter ur noveller och böcker, vilket gav de första karaktärskorten i världen. Utifrån denna spelkortsvariant utvecklades det ett flertal olika liknande spel med kort och brickor; varav ett av de mer kända är Mahjong, vilket fortfarande är ett mycket populärt spel i Kina. Även om man idag skiljer stort mellan brickspel, som mahjong och domino, och kortspel har de ett gemensamt ursprung. Många av de dåvarande spelen kunde spelas antingen med brickor eller med kort, beroende på vad man hade nära till hands.

Till Europa kom inte spelkorten förrän slutet på 1300-talet och man har hittat spår efter en nästan komplett Mamluk-egyptisk kortlek med 52 kort och med orientalisk design från denna tidsperiod. Denna kortlek är väldigt lik den populära 52-kortsleken som vi använder oss av idag. Den hade likaså fyra sviter men bestående av svärd, mynt, bägare och klubbor, istället för hjärter, ruter, spader och klöver, samt en liknande rangordning av kung, guvernör, andra guvernör och mindre värda kort mellan 1 och 10.

Något senare, runt 1430-talet, uppfanns tarot-korten i Italien och är än idag populära i centrala Europa. Kortleken består av fyra olika sviter med 14 olika kort i varje svit, en joker och 21 stycken trumfkort målade med olika motiv. Motiven på dessa trumfkort blev populära under 1700-talet och korten började användas separat som spåkort. Idag i Europa ser tarotkortleken lite olika ut beroende på var du befinner dig. Sviterna har anpassats till det franska (Spader, Klöver, Ruter och Hjärter) och tyska (Löv, Hjärta, Bjällror och Ekollon) där den franska tarotleken är hel med 78 stycken kort medan kortleken i Spanien, Tyskland och Italien använder sig av färre kort, ibland så få som 32 stycken kort.

Runt 1480 i Frankrike började de latinska sviterna med klubbor, svärd, mynt och bägare bytas ut mot de franska sviterna, som fortfarande är populära idag. Korten och dess symboler var förhållandevis enkla vilket ledde till att produktionen förenklades avsevärt, och att spelkorten då kunde sprida sig betydligt enklare till gemene man. Korttypen spred sig snabbt till England under 1500-talet, och sedan därifrån vidare till dess kolonier i, bland annat, Nordamerika. På grund av dess snabba spridning och enkla, underhållande och i princip obegränsade spelmöjligheter blev kortlekstypen en näst intill universellt accepterad kortlek. Den har fortsatt som standardlek för casinon och gambling i allmänhet in i modern tid, och är idag utan någon tvekan den vanligaste och mest populära varianten av dem alla.